Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.20. 12:00

A helyes méretválasztás görkorcsolyánál

Többféle Rollerblade görkori
Bevezető

A görkorcsolya szezon kezdetekor, amikor a görkorisok megszállják a sportáruházakat, a webshopokat új görkorcsolya vásárlásáért, visszatérő téma, hogy milyen méretet válasszunk a kínálatból.
Az itt leírt tanácsokat visszatérően sokszor leírjuk fórumainkon, FB csoportjainkban, így most összegyűjtöttük őket egy helyre, hogy mindenki tájékozott legyen és főleg elégedett a megvásárolt görkorcsolyájával. Gyakran tapasztaljuk, hogy egy rossz mérettel kiválasztott görkorcsolya feltörheti a viselőjének a lábát, vagy eleve nehezen irányíthatóvá teszi a görit. Sajnos az ilyen görkorcsolyák gyakran a használt piacon kötnek ki, mint „rossz méretválasztás miatt eladó” kategória…
Az alább leírt tanácsokat nem csak a görkorcsolyáknál, hanem a korcsolyáknál, a sí- és sífutó cipők kiválasztásánál is érdemes figyelembe venni!

Néhány vásárlási baki és téveszme

1. A görkorcsolyának 1-2 számmal nagyobbnak kell lennie a lábnál.
Nem igaz!!! Ez egy nagyon kártékony városi legenda! Sok kárt okoz ez a téves hiedelem!!! A görkori lehetőleg ne legyen nagyobb a lábnál! Miért is kellene egy 38-as lábra 40-es görkorcsolyát venni? Szerintünk a cipőipari mérnök azért tervezi és írja rá egy cipőre, hogy 38, hogy az egy 38-as méretű lábra legyen jó és ne egy 36-os viselje!
A görkorcsolya akkor tartja a legjobban a lábat, ha a mérete pontos. Ekkor lehet a leghatékonyabban irányítani a görkorcsolyát és a lábat se fogja feltörni. A láb feltörését, sérüléseket, legtöbbször a túl nagyra vásárolt görkorcsolya okozza, mert hajtás közben mozog a láb a bélésben és kidörzsöli.
A másik probléma a túl nagy görkorival, hogy a talp boltozata, a boka és úgy egyáltalán a lábfej formája nem oda illik, ahová tervezték az adott méretet. A talpat nem ott támasztja alá a betét, ahol kellene és a boka helye, magassága, a körülötte lévő hézag se ott van, ahová tervezték. Emiatt gyakran zsibbad, megfájdul a láb, elégtelen lesz a vérkeringés az esetleg rossz helyen elszorított erek miatt.
2. Tipikus történet: ”38-as cipőt szoktam hordani és +2 számot hozzáadva 40-est veszek”.
Sokszor az utcai cipőkből is eleve nagyobbat vásárolunk, hogy az irodában egész nap viselve kényelmes legyen. De az utcai cipővel nem szoktunk 80-110 es kerék szetteket nagy sebességnél irányítani! Ha az érintettnek valójában 37-es lába van, 38-as cipőket szokott hordani és biztonság kedvéért 40-es görit vesz, „hogy kényelmes legyen”, akkor belátható mekkora melléfogás és a több tízezer forintos cipő, rövid használat után, „mérethiba miatt” mehet fel a használt piacra.
3. Belelépünk a cipőbe, és ha az előre tolt lábunk mögé, a saroknál be tudjuk tolni a bélésbe a mutatóujjunkat, akkor rendben van a méret.
Ez egy másik súlyos tévhit, gyakorlat! Ha a mutatóujjunk szélességével hosszabb a cipő az 1,5-2 cm plusz és az cipőben 1,5-2,5 számot jelent! Könnyen belefuthatunk abba a hibába, hogy emiatt a 39-es lábunkra a 41-es cipőt tartjuk majd jónak! Ne tegyük ezt!
4. Női és férfi láb.
A görkori gyártóknak csak egy része figyel arra, hogy a nőknek a lábfeje, bokája, általában vékonyabb, keskenyebb, mint a férfiaké, így másfajta béléskialakítás kellene. Ettől eltérés viszont lehetséges, mert vannak szélesebb lábfejű nők (főleg az idősebbeknél, túlsúlyosaknál fordul elő) és keskeny lábfejű férfiak (főleg a fiatalabb és vékony férfiaknál lehetséges). Ne mechanikusan válasszuk a férfi vagy a női modelleket, hanem mérlegeljünk a lábformánk alapján! A görik többsége uniszex, így ha a színkombináció elfogadható, lehet venni nőnek is egy kényelmes „férfi” görit és fordítva.
5. „Felpróbálom és az a tuti!”
Egy felületes pár perces próba a boltban, netán egy sürgető családtag vagy eladó mellett, nagyon nem megfelelő megoldás a jó méretű görkorcsolya kiválasztásához! Ilyenkor hajlamosak vagyunk a nagyobbat, a kényelmesebbet megvenni, hogy „haladjunk”. Sokszor úgy, hogy be se fűzzük, csatoljuk rendesen és még csak fel se állunk a próbaszékből, hogy miként állna benne a lábunk terhelésnél. Ne legyünk ilyen felületesek, mert sokba kerülhet! 

Legyünk tisztában a lábformánkkal, lábméretünkkel!

Azt tapasztaltuk, hogy a legtöbb kezdő görkoris nem tudja azt, hogy tulajdonképpen mekkora is a lába.
Utcai cipőket amolyan „legyen kényelmes” alapon szoktuk vásárolni, de ez a görkoriknál nem elég pontos módszer.
A láb hosszán kívül fontos még a szélessége és az alakja is. A cipőiparban létezik a szélességi osztály is, amit sajnos elég ritka esetben tüntetnek fel a cipőkön. A márkásabb hokikorcsolya cipőknél feltüntetik a szélességi adatokat is. Sajnos a görkori gyártók ezt még nem alkalmazzák, legfeljebb a leírásban írnak arról, hogy milyen lábtípusra ajánlott az adott modell. A láb szélességét betűjellel jelölik. A, B a keskenyebb, C a normál, D, E a szélesebb és EE a legszélesebb fajták. (Egyes gyártók ettől eltérő, saját jelöléseket is használhatnak!)
Érdemes utána járni, hogy a kiszemelt görkorcsolya milyen felépítésű, milyen lábformára ajánlott. Ha a gyártóktól/forgalmazóktól nem tudunk meg erről részleteket, akkor vásárlás előtt célszerű görkoris csoportokban, pl. a mi FB csoportunkban is utána érdeklődni, megkérdezni a tagokat a tapasztalataikról. Azt is érdemes tudni, hogy ha szélesebb a lábfejünk, akkor egy keskeny szabású cipőből 2 számmal nagyobb vétele legtöbbször nem oldja meg a problémát, mert akkor más területei lábnak nem oda kerülnek a cipőben, ahová kellene. Ilyenkor azt a típust el kell engedni és egy megfelelőbbet kell választani, aminek minél pontosabb a hosszmérete és a szélesség is stimmel.

Mérjük meg!

görkori talpbetét méréseElső körben mérjük meg a talphosszt!
Ezt kényelmesen megtehetjük a sportáruházakban is, ahol gyakran van talphossz mérésre alkalmas eszköz. Ha ilyenhez nem jutunk hozzá, akkor otthon az alábbi módon járjunk el.
Támasszuk a sarkunkat egy ajtókeretben az ajtófélfának. Egy ceruzával jelöljük meg a küszöbön, hogy a leghosszabb lábujjunk meddig ér. Egy mérőszalaggal mérjük meg a távolságot a vonalig. Ez lesz a talphossz centiméterben. Figyeljünk arra, hogy a legelőrébb nyúló lábujjnál húzzuk meg a jelölést!
Mindkét lábbal tegyük ezt meg, mert az a tapasztalat, hogy az emberek többségénél nem egyforma a két talp mérete. Akár fél-egy szám eltérés is lehet! Ennek a számnak az ismeretében vágjunk neki a görkorcsolya vásárlásnak!
A talpméret alapján ebből a táblázatból kiválaszthatjuk, hogy a cm-ben mért érték mekkora cipőméretnek felel meg. Az interneten számtalan cipőméret táblázat létezik és ha figyelmesen megnézzük, akkor majd mindegyik táblázat más értéket hoz ki! Közelítőleg jó megoldás az, ha a vezető cipő gyártók mérettáblázataiból átlagolunk vagy a fenti táblázatokat használjuk.
A legkorrektebb megoldás az, ha az adott görkorcsolya gyártó által ajánlott mérettáblázatot használjuk, de sajnos a legtöbb ezt nem publikálja.


Próba és vásárlás a boltban

Görkoriba bevarrt címkeA talphosszunk ismeretében, zsebünkben egy mérőszalaggal, már bátrabban bemehetünk egy boltba görkorikat próbálgatni. A gondosabb görkorcsolya gyártók a bevart cimkén többféle számozást is feltüntetnek. Számunkra a cm-ben megadott méret a legjobb, hisz ezt mértük meg mi is! A kiszemelt görkorcsolya cipőből szedjük ki a talpbetétet és függetlenül a gyár által ráírt mérettől, mérjük meg, hogy hány centi. Ennek alapján döntsük el, hogy jó lehet-e ez nekünk. Akár rá is állhatunk a talpbetétre, megfigyelve azt, hogy mennyivel hosszabb vagy szélesebb a talpunknál, miként illeszkedik a lábformánkhoz, hogy nem-e túl keskeny vagy széles a bélés.
Az a jó, ha a talpbetét legfeljebb 4-6 mm-el hosszabb a lábunknál, normál lábforma esetén. (Ez később, a bélés összenyomódása miatt, akár 1 centire is nőhet! )
Visszatesszük a talpbetétet és felpróbáljuk a görkorcsolyát. Széken ülve döntsük felfelé a görkori orrát, terheljünk a sarokra, üssük be a helyére, miközben rendesen meghúzzuk a fűzőket és behúzzuk a csatokat, tépőzárakat. Ezt követően álljunk fel, térdünket toljuk előre, hogy terhelten is érezzük, miként helyezkedik el a láb a cipőben. Akkor jó a kiválasztott méret, ha előretolt térddel, nem érezzük a lábujjunkkal a bélés falát!
Ha a lábunkhoz speciális talpbetétet írt fel az ortopéd orvos, akkor azt a cipőnkből tegyük át a görkoriba és azzal együtt próbáljunk!
Figyeljünk arra, hogy a lábkörmünk elől ne érjen hozzá a béléshez! Ha mégis ezt érezzük, csak akkor próbáljunk fel egy kicsivel (lehetőleg csak fél számmal) nagyobb görkorit. Boltban vásárlás esetén nagyon körültekintően járjunk el, mert az elhozott és rosszul kiválasztott görkorcsolyát a forgalmazó a legritkább esetben veszi vissza, pláne, ha már használtuk! Pont emiatt, mi inkább az online vásárlást ajánljuk, ahol lehetőségünk van 14 napig mérlegelni, hogy jó méretet vettünk-e.
Figyeljünk néha az eladókra is! Gyakran megvétetnek a kezdőkkel, általában a kelleténél 1-2 számmal nagyobb kényelmesebb, görkorcsolyát is. „Érezze kényelmesnek, és vigye már el!” Veszélyes koncepció és gyakran a hozzá nem értő eladóknál tapasztalták ezt!   

Online vásárlás esetén

Online vásárlásnál a legtöbbször sajnos nincs lehetőségünk felpróbálni a görkorcsolyát, hacsak nem áll rendelkezésünkre a bolt is. Ez esetben azt is megtehetjük, hogy a boltban felpróbáljuk, majd hazamegyünk és online megrendeljük a görkorit. Ezután otthon kényelmesen 14 napig még barátkozhatunk vele, hogy tényleg jó-e a méret nekünk. Fontos, hogy ez esetben ne guruljunk ki vele az utcára, mert ha kopott, koszos, használt, akkor a bolt csak értékcsökkenéssel veszi vissza a görkorcsolyát!
A legjobb, ha a görkorcsolyát otthon felvesszük a lábunkra és jövünk-megyünk, gurulgatunk vele a lakásban, a tiszta padlón, teszünk-veszünk a konyhában, leülünk tévét nézni, stb. és minél többet, hogy lássuk, megérezzük azt, ha netán nyomna valahol. Ha úgy érezzük, hogy valahol nyom, töri a lábat, akkor vigyük/küldjük vissza és válasszunk másik méretet, netán gökori típust.
Kezdők óvatosan közlekedjenek görivel a lakásban, mert komoly sérüléssel, anyagi kárral járhat egy esés a bútorozott lakásban!
Online vásárlás esetén a legbiztonságosabb módszer, ha a talphosszunkat egy emailben vagy a rendelésnél a megjegyzésben, elküldjük a forgalmazónak. Így, a gyártói adatok alapján, ki tudják ajánlani a legmegfelelőbb méretet. Ha ezek után se jó a méret, főleg, ha a megküldött görkorcsolya  talpbetétje nem az a hosszúságú, amit mi a megrendelésben megadtunk, akkor teljesen jogosan kell visszacseréljék a görkorit. (főleg, ha 14 napon belül jeleztük a forgalmazónak és egyeztettünk a visszaküldés/visszavitel módjáról)
A visszaküldés költsége nem minket terhel abban az esetben, ha nem azt kaptuk, amit kértünk! Pl. Ha leírjuk a megrendelésben, hogy 27 cm a talphosszunk és egy 26-ost küldenek, akkor ragaszkodjunk hozzá, hogy a postaköltséget ne mi fizessük, ha emiatt nem jó a görkorcsolya.
Természetesen, ha magunk visszük vissza a görkorit a forgalmazóhoz, akkor semmilyen más költséggel nem terhelhet minket és ha 14 napon belül vagyunk, akkor akár mindenféle indoklás nélkül is elállhatunk a vásárlástól. Nem kell elfogadjuk a cserét sem, pl. nagyobb méretre, ha azt ajánlják fel és ez nekünk nem tetszik.
A fent leírtak miatt részesítsük előnyben a hazai forgalmazókat, főleg, ha a közelben van a hely, ahová visszavihetjük a görkorcsolyát. Külföldi görkorcsolya kereskedésekben néha nagyobb választékot és alacsonyabb árakat is találhatunk, de a külföldre szállítás költséges lehet és az esetleges visszaküldés költsége is miket terhelhet.
A tapasztalat az, hogy egy drágább, 50-100 ezer forintos görkorcsolya vásárlása esetén, még mindig jobban járunk némi visszaküldési postaköltséggel, mintha a boltból hozzuk el, abban az esetben, ha kiderül, hogy nem jó, míg boltból elhozva vissza se veszik tőlünk.

És még néhány fontos tanács…

A görkorcsolyák bélése használat közben összenyomódik és bővebb lesz! Ez göri típustól függően akár 0,5-1 szám is lehet! Már csak emiatt sem érdemes 1-2 számmal nagyobb görit vennünk, ha normál lábunk van!
Fontos! A görkorcsolyának szorosnak kell lennie, fognia kell a lábat rendesen, hogy megfelelően irányítani tudjuk! A kezdőknél ez gyakran probléma, mert nem szokták meg ezt az érzést, kényelmetlennek érzik a görit és hajlik a kezük arra, hogy a polcról a puhább, nagyobb méretű, elsőre a kényelmesnek tűnő görkorcsolyát vegyék le, amivel utólag rosszabbul járhatnak.
Arra is felhívjuk a figyelmet, hogy a méretválasztás bizonyos speciális göri típusoknál eltérhet a fent leírtaktól! (pl. agresszív görkorcsolyáknál ajánlott nagyobb méretet venni, hogy az ugrások, az erős becsapódások miatt a lábujjunkat, körmünket ne érje terhelés, ha előre csúszna a cipőben. Ezt az adott sportban jártas görisekkel, eladókkal érdemes egyeztetni)
Fitness görkorcsolyáknál többnyire egyszerűbb dolgunk van a méretválasztással, mert legtöbbször elég arra vigyázni, hogy ne legyen rövid a göri, ne nyomja elől a lábunkat és a többit „megoldja” a puha lábfejrész, a tág határok között behúzható fűzővel. Sajnos ez egyben ennek a görkorcsolya típusnak a hátránya is. A puha cipő kényelmes, de irányítani a görkorcsolyát ezzel nehezebb, nem tudunk olyan erővel, intenzitással hajtani, fékezni, kanyarodni, mint a kemény műanyag cipőkkel. Azt is tapasztaltuk, hogy a „kényelem ára” gyakran az, hogy a kezdők lassabban tanulnak meg ebben jól görkorcsolyázni, mint a kemény cipőkkel.  Meg az is tapasztalat, hogy a puha fitness göri cipők gyakori használatnál, akár egy-két szezon után, megadják magukat, félretaposódnak és nem tartják a lábat rendesen.
Újabban némely görkorcsolyagyártó félrevezető módon kezdte beszámozni a görkorcsolyáit! Nem pontos méretet írnak a cipőre, ami elvárható lenne, hanem egy ajánlott mérethatárt, tól-ig, hogy kinek lehet jó. Például ilyen értéket láthatunk ráírva:  43-44. Szerintünk ez nagyon félrevezető, hisz ha kivesszük a talpbetétet, akkor egyértelmű, hogy az milyen hosszú és ennek alapján rá lehetne írni pontosan azt az egy 44-es méretet, ami valójában adott. Az ilyen görkorcsolyát rendkívüli körültekintéssel vásároljuk meg, mert hamar a használt piacon köthet ki egy alább illusztrált rossz számolás miatt. Ennek kereskedelmi okai vannak. Kevesebb görkorval "megoldható" több lábméret kiszolgálása, ami profitot hoz, de a felhasználónak nem jó!
Tételezzük fel, hogy 42-es cipőket hordunk, ekkorának tudjuk a lábunk. Azt hallottuk, hogy „a görkorinak 1-2 számmal nagyobbnak kell lennie a lábunknál”, így logikusnak tűnik, hogy a 43-44 es görkorcsolya lenne jó és megvesszük ezt a 43-44 –esnek feliratozott példányt, a bolti próba után. Ott pár percig kényelmesnek tűnt (hogyisne lenne kényelmes egy több számmal nagyobb mamusz), boldogan hazavisszük és az első göri túrán kiderül, hogy használatkor csónakázik benne a lábunk. Nem oda gurul ahová szeretnénk, nem is úgy reagál, ahogy elvárható lenne, és még jól fel is töri a bokánkat az állandó mozgás, súrlódás miatt. Mehet a használt piacra, „eladó méretprobléma miatt”, mert, a boltban nem fogják visszavenni!
Lássuk hol volt a hiba. 42-es utcai cipőben járunk a 41-es lábunkkal (abból is kicsit nagyobbat veszünk, hoyg kényelmes legyen). Ezt szoktuk meg, vettünk egy 43-44-es görkorit, amit ha megmértünk volna centivel, valószínűleg 44-esnek találtuk volna. Mennyit tévedtünk (és mennyivel vezetett félre a gyártó) ezzel a számozási módszerrel? Kb. 3 számot! Ennyi nem tolerálható!  

Ha mégis elrontottuk a választást…

Egy idő után kiderülhet, hogy mégsem jó a görkorcsolya, mert kitágult a bélés és lötyög vagy kidörzsöli a lábunkat vagy fáj, zsibbad benne a láb.  Számos praktika van ezekre az esetekre is!
Ha „megnőtt” a görkorcsolya a bélés összenyomódása miatt, akkor kompenzálhatunk különféle talpbetétek behelyezésével. Lehet egyszerű, pl. filc vagy gumi, talpbetéteket alkalmazni, amit akár az eredeti talpbetét alá is betehetünk. Lehet vásárolni speciális, géles talpbetéteket is, amivel akár fél -1 számot is „kicsinyíthetünk” a méreten. Ezt akkor is érdemes megtenni, ha már régi a görkorink és úgy érezzük, hogy nem tartja úgy a lábat, mint újkorában.
Ha azt tapasztaljuk, hogy a lábfejnél jó, de a bokánknál nem tart, lötyög a cipőben a boka, akkor érdemes sarokemelőt használni. Többféle kapható. Cipőkellék boltokban van bőr borítású gumi sarokemelő vagy cipőboltokban géles szilikon típus is. Hogy ne csúszkáljon el a cipőben, érdemes ezt is a gyári talpbetét alá tenni.
Általában a sarokemelők, talpbetétek használatával nemcsak a méretet korrigálhatjuk, hanem nagymértékben csökkenthetjük a rossz út miatti rázkódást, az ízületi terhelést is! Ha valakinek speciális talpbetétet kell hordania, akkor használja azt a görkorcsolyában is! Ezt a próbánál is tegyük bele!
Ha már nagyon nem passzol a lábunkra a görkorcsolya és kivehető a betétje, akkor próbálkozhatunk más típusú, nem használt vagy régebbi görkorcsolyák betéteivel is! Némely gyártó külön árulja a bélést is a görkorcsolyákba. Ezzel is próbálkozhatunk, esetleg egy mérettel kisebbet rendelve.
Ha van lehetőségünk, akkor próbáljuk fel más göris társunk görkoriját, bélését, hogy kitapasztaljuk az optimális megoldást! 


Használt görkorcsolya vásárlásnál...

Használt görkorcsolya vásárlásnál a legfontosabb, hogy méressük meg az eladóval a talpbetét hosszát! Lehetőleg kérjük meg az eladót, hogy fényképezze le a gyári címkét is! E két adat birtokában már jobban belőhetjük, hogy jó lesz-e nekünk a kiszemelt görkorcsolya. Újabban divat lett az, hogy az eladó ajánlja ki azt, hogy milyen lábra jó. Gyakran olvastunk olyat, hogy "36-37 es lábra jó" és látjuk az esetlegesen lefotózott címkén, hogy a görkorcsolya valójában 38-as. Ne az eladó döntse el helyettünk, hogy kinek jó a görkorcsolya! Ő természetesen azt szeretné, és azért ad meg ilyen tág határokat, sokszor jóval a valós méret alatt, ha minél több lehetésges vevőnek volna jó a portéka. Ha meg próbára kerülne a sor, akkor az lehetőleg kényelmesnek tűnjön a legtöbb vevőnek. Ne engedjük a befolyásolást, kérjünk pontos hosszt és eszerint mérlegeljünk egy esetleges próbát. Ha nem tudjuk személyesen felpróbálni, akkor ragaszkodjunk olyan fényképhez, ahol látszik a talpbetét mérése! Ez a hozzáállás a futócipők, túracipők, sícipők adásvételénél ma már természetes, lehetne a görorcsolyáknál is! Használt görkorcsolya vásárlásnál figyeljünk arra, hogy a többször használt görkorcsolya bélése már összenyomódott a korábbi tulajdonos lábára, így nekünk már nem fog "nőni". Egyből jó kell legyen a próbán a méret. Az is probléma lehet, hogy a bélés a tulajdonos lábformájára préselődött össze és ha a mi lábunk ebbe a formába nem talál bele nagyságrendileg, akkor hosszabb viselésnél feltörheti lábunk vagy kényelmetlen lehet. Emiatt lehetőleg kerüljük a nagyon használt nagyon régi görkorik vásárlását. Arra is fiygeljünk, hogy a nagyon régi típusoknál anyaggyengülés is lehet, főleg, ha a görkorcsolya 15 évnél régebbi! De ezekről egy következő cikkünkben írunk majd....


Frissítés: 2022.04.24.                             Kérdés, észrevétel: dunaguri@gmail.com