Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.05.10. 19:00


Sífutás, síelés, síroller, nordic skating, nordic blading, skike...

Az éppen aktuális sí vagy sífutás információkért kattints ide!


Sífutás

Télen, amint leesik a hó, sífutó programokat is szervezünk.  Tagjainknak lehetőségük van kipróbálni a sífutást, megsimerkedni eme szép és egészséges sport művelésével. Társaságunknak van néhány sífutó felszerelése és gyakorlatilag minden cipőmérettel rendelekezünk, ahhoz,  hogy az érdeklődők a sífutás első lépéseit kipróbálhassák.
A görkorcsolyákhoz hasonlóan, tagjaink számára, kipróbálási célra, a sífutó felszerelés bérlése ingyenes. Hosszabb túrákra, többnapos síutakra javasoljuk a Bozsik Sífutó Iskola illetve Normafán a Vasas Síház kölcsönzési lehetőségeit. 

Mi az első sífutó lépések megtételében segítünk, túrázhatsz is velünk, de ha szakszerű és rendszeres síoktatást igényelnél, akkor javasoljuk a partnerünket, a Bozsik Sífutó Iskolát. Ők, profi síoktatókkal, rendszeres oktatásokat tartanak Normafán és külföldön is. Szinvonalas és jó hangulatú sífutó táborokat is szerveznek fiataloknak és időseknek egyaránt.
Elérhetőségük itt...

Sífutásban kétféle stílust különböztetünk meg. A klasszikus sífutásnál a lécek párhuzamosan csúsznak és a mozgás a nordic walking és a futás keverékeként fogható fel. Ennél a stílusnál olyan sífutó lécet használnak, amelynél a talp középső része tapad, hogy az elrugaszkodás lehetővé váljon. A profik a léc közepét tapadó vaxxal kenik, míg a műkedvelő sífutók részére gyártott lécek talpközepe pikkelyes kialakítású vagy "fókával" ellátott a visszacsúszás megakadályozásáért.
A másik a skating (szabad) sílusú sífutás, amelynek mozgásvilága nagyon hasonló a korcsolyázáshoz, görkorcsolyázáshoz. Görkorisok számára ennek a stílusnak az elsajátítása is viszonylag könnyű lehet. A skating sífutó lécek talpa síma, lehetőleg jó csúszós, és az élével "kapaszkodik" a síelő hajtás közben, mint a korcsolyázásnál. Az emelkedőn felfele haladásnál igen fontos szerep jut a síbotoknak és persze a jó karmunkának.

A sífutás bizonyítottan a legtöbb energiát igénylő sport. A legnehezebb is, ha intenzíven művelik. A test teljes izomzatát átmozgatja, időegység alatt a legtöbb kalóriát égeti, ugyanakkor nem kínozza úgy a térd és a boka izületeket mint a futás vagy a síelés. A sífutást megtanulni olyan szinten, hogy az ember kellemesen eltúrázgasson télen az eredőben, nem nehéz. Aki viszont az erőnlétét és a fizikai állóképességét szeretné javítani annak is kiemelkedően jó mozgásforma a sífutás. Azoknak is jó lehet a sífutás, akik félnek a lesiklás sebességétől, az esetleges térdsérülésektől vagy eleve gyenge a térdük a síeléshez, de szeretik a telet. A sífutás viszonylag olcsó téli sport, mert nem kell drága felvonó jegyet venni és a legtöbb sícentrumban van ingyenesen is használható sífutó pálya. Nem utolsó sorban szinte bármilyen erdei túraútvonalon lehet sífutó léccel is közlekedni, ha megfelelőek a hóviszonyok.

Közelsége és jó adottságai miatt a leggyakrabban Normafára járunk sífutni. Ide tudunk felszerelést kivinni, itt teheted meg legegyszerűbben az első sífutó lépéseket is. Kezdőknek a közel vízszintes Szaniszló rétet javasoljuk, ahol a classic és a skating stílust is lehet gyakorolni. A haladóbbak meg az NHK körökön edzhetnek. Friss hóviszonyok esetén a busz-végállomástól a Jánoshegyi Kilátó felé létesített 1,8 km-es sífutó úton is remekül lehet a skating stílusú sífutást gyakorolni.

A Galyatetőn lévő sífutó pályára is lehet menni, ha jók a hóviszonyok. Az itteni pálya eléggé dimbes dombos, de van egy lapos gyakorló része is, ahol el lehet kezdeni a sífutást. Ide járnak edzeni a hazai biatlonosok is, mert itt van egy lőtér is. A biatlon vagy sílövészet, egy olyan sport ahol a sífutást és a lövészetet kombinálják. A lövészet során összeszedett hibapontokkal arányosan büntető köröket tesznek a versenyzők, így a jó végeredmény eléréséhez a sífutáson túl még pontosan is kell lőni.

Külföldi sífutó pályák közül mi a szlovákiai Donovaly-ba szoktunk járni. Itt több tíz km sífutó pályarendszer van, amit ingyenesen lehet használni és legtöbbször a nyomvonalat is kezelik. Donovaly főleg lesikló sícentrum, így itt viszonyleg kevés sífutóval lehet találkozni. A helyiek inkább Szkalkára és Kralyki-be járnak, amelyek híres sífutó centrumok.

Ausztriában és Olaszországban nagyon sok szép sífutópályát találunk. A sícentrumokban igen jól kezelik a pályákat, jók a hóviszonyok és ha mégsem, akkor néhol még húágyúzott sífutó pályákat is találunk.

Donovaly erdeiben készült sífutás videónk itt látható...


Sírollerezés

A sífutás nyári, aszfalton művelt változata. Magyarországon kevéssé elterjedt ez a sport, leginkább a sífutók művelik nyáron edzésként. Itthon és külföldön versenyeket is rendeznek belőle. A sífutáshoz hasonlóan itt is kétféle stílus van, amihez kétféle sírollert gyártanak. Nem nyújt akkora szabadságélményt és élvezetet mint a görkorcsolyázás, ennek ellenére nagyon ajánlott a művelése sífutóknak és mindazoknak, akik a felső testüket és állóképességüket is szeretnék fejleszteni.
Terjedőben van a síroller egy speciális változata a skike. A sírollertől abban különbözik, hogy bármilyen cipőre felcsatolható és többnyire nagy méretű kerekekkel szerelik. A skike nehezebb a sírollernél viszont a felfújható gumikerekeinek köszönhetően rossz útviszonyok közzött, sőt, terepen is hasznlhatóak.  A skike tipikus kerékmérete 15-20 cm közötti. Külföldön a skike kedvelői túrákat is szerveznek ezzel az eszközzel.
Mi is edzünk sírollerrel és skike-al, többnyire az átmeneti évszakokban, a keddi napokon a Városligetben és néha hétvégén másutt is. Társaságunk rendelkezik néhány sírollerrel és skike-al és hozzá mindenféle méretű cipővel, bottal, így aki szeretné kipróbálni ezt a sportot ingyen megteheti, ha ír erről levelet a dunaguri@gmail.com email címünkre.
Igen jó gyakorló és edző terep Budapesten a Szilas- és a Rákos-patak menti kerékpárutak, amelyek kellően szélesek sírollerézéshez, skike -oláshoz. A Margitszigeten is jól lehet ezeket a sportokat művelni.

Egy síroller verseny rajtja így néz ki...


Síelés

Csapatunk télen síelni is jár itthoni és külföldi sípályákra. Síoktaással és kölcsönzéssel nem foglalkozunk, erre a célra a sícentrumok bejáratot infrastruktúráját ajánljuk. Természetesen a velünk síelő tagoknak segítünk az első lépésekben és a haladóknak is tudunk tanácsot adni menet közben, mert társaságunkban több síoktató és évtizedek óta profin síelő is van.
Tanulási és gyakorlási célra  egyik legmegfelelőbb helyszín a Visegrádi sípálya. Igaz itt rövidek a sípályák, de mivel közel van Budapesthez egyszerű kijutni ide, akár hétköznap este, munka után is. A sífelvonó olcsó, főleg hétköznap este. Számos kedvezményük is van (diák, nyugdíjas, csoportos). Síoktatás, kölcsönzés, melegedő és büfé is várja az ide érkezőket. Családoknak is ideális hely, egy napos síelésre.
Kezdeni azért itt a legjobb, mert van egy nagyon enyhe lejtésű, ellendombbal rendelkező tanulópályája, amin a kezdők nem félnek elindulni és a felvonózás is nagyon egyszerű. Társaságunk specialitása egy korisokra/görisekre kifejlesztett síoktatási módszertan, amellyel göris pajtársainkat néhány óra leforgása alatt garantáltan megtanítjuk párhúzamos lábbal kanyarodni és biztonsággal lejönni a Visegrádi Sípályán. :)
A sípálya elérhetősége itt...

Külföldön leginkább Donovaly-ba járunk síelni. Hóbiztos, kezdők és haladók számára egyaránt találunk itt sípályákat. Általában egynapos hétvégi utakra jövünk ide. Reggel 6-7 körül indulunk Budapestről, majd a felvonók zárása után du. 5-6 körül indulunk vissza.
Kezdőknek javasoljuk partnerünket, a Patty Ski Síiskolát, ahol magyar nyelvű oktatót is lehet igényelni a felszerelés kölcsönzés mellett. Külön pályán oktatnak, kezdőket, haladókat és snowboardosokat egyaránt. Gyerekek számára téli játszópark is van itt, ahol a gyerekekre is vigyáznak, amíg a szülők más pályákon síelnek. Szálláslehetőséggel is rendelkezik a síiskola.

A Patty Ski Síiskola elérhetősége elérhetősége itt...


Nordic skating

A korcsolyázás és a sífutás ötvözete az a sportág. Főleg Skandináviában és Kanadában népszerű sport. Ott művelhető, ahol nagy felületű természetes jégfelületek vannak. Korcsolyázáshoz síbotokat visznek magukkal, amelyekkel a sífutáshoz hasonlóan néha taszítják magukat. A korcsolya speciális és többféle változatban készül. A legelterjedtebb az, ahol a hosszú T alakú pengére sífutó kötést szerelnek és ebbe sífutó cipővel lépnek bele. Az északi népek nordic skating sílusban hosszú, akár egésznapos túrákat is megtesznek befagyott tavakon, fjordokon, csatornahálózatokon.
Természeti adottságaink miatt Magyarországon sajnos ismeretlen a nordic skating. Felszerelést se lehet hozzá kapni és tavaink is nagyon ritkán fagynak be úgy, hogy korcsolyázni lehessen rajtuk. Ha mégis, akkor mi is ki szoktuk a próbálni a nordic skating -et például a Velencei-tavon vagy más befagyott holtágakon, belvizeken.Normál vagy gyoskorcsolyával is kipróbálható, ha van hozzá sífutó bot.
Ennél a sportnál fontos a biztonsági felszerelés megléte. Ezt mifelénk nem ismerik. A skandinávok az ilyen túráikon visznek magukkal, vízhatlan csomagolásban, váltóruhát. A hátizsákjuk, derékhevederrel is bekötve, mentőmellényként viselkedik, ha beszakadna a jég. A vízből egy speciális kézi kapaszkodó eszközzel tudnak kimászni a jégre, ahol aztán átöltöznek és folytatják az útjukat. Visznek magukkal a vízimentésben is hazsnálotos  kidobókötlet, amellyel egymást segítik ki a vízből, ha beszakadna a jég.
MEgfelelően hideg tél esetén a Társaságunkban ez a sport is kipróbálható, segítünk ennek a sportnak a megismerésében, ahogy az alábbi videóban látható.

Itt látható egy másik szép külföldi videó erről a sportágról.


Nordic blading

Görkorcsolyázás síbot segítségével. Ennél a sportnál a görkorcsolyázást megtámogatjuk síbotos hajtással. Mint a neve is mutatja szintén az északi sífutó népeknél népszerű sport. Magyarországon is akadnak művelői, leginkább a sífutók körében. Általában a sífutó gyerekek síroller oktatását kezdik ezzel a módszerrel. Előbb megtanulnak görkorcsolyázni, majd elkezdik síbottal is hajtani magukat, és a végén áttállítják őket sírollerre.
Nordic blading műveléséhez csak görkorcsolyára és síroller botra van szükség, így egyszerűen elkezdhető bármely görkorisnak is. A síma görkorizáshoz képest az az előnye, hogy a felsőtestet is fejleszti, ráadásul emelkedőn felfelé komoly segítség a síbotozás. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy kellő gyakorlás után könnyebb átállni sírollerzésre vagy sífutásra.
Mivel mi rendelkezünk síroller botokkal, így ez a sportág tagjainknak díjmentesen kipróbálható keddi vagy a csütörtöki edzésnapokon, ha előtte emailben jelzed ezt a szándékodat.

Ebben a videóban látható nordic bladingezés egy síroller versenyen.


Skike

A síroller egy speciális változata, ahol a nagykerekű rollert sima edző cipőre vagy bakancsra lehet feklcsatolni. A mozgás minden másban megeggyezik a sírollerrezéssel. Előnye a sírollerhez képest az, hogy nem kell hozzá sífutó cipő és a nagy kerékméret miatt rosszabb utakon és terepen is használható. Külföldön egyre népszerűbb ez a sport, csoportos skike-túrákat is szerveznek a művelői.
Keddi napokon a Városligetben, a síroller mellett, van lehetőség a skike -olást is kipróbálni, ha egy nappal előtte jelzed egy e-mailben.


Frissítve: 2020.02.14.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com