Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.20. 12:00

Evezés, vízi túrák

Az éppen aktuális túra információkért kattints ide!


Nyáron, ha nagyon meleg van a görkorcsolyázáshoz, akkor Társaságunk gyakran szervez evezős túrákat is. Leggyakrabban a Duna-kanyarba megyünk evezni, de voltunk és megyünk még az Ipolyra, Tiszára, Szamosra, Túrra, Bodrogra, stb.

A Dunakanyarbeli és az Ipoly túráinkhoz a csónakokat a Kismarosi Dunakavics Kajak Kenu Kölcsönző szolgáltatja.
Elérhetőségük:
dunakavicskajakkenu@gmail.com  , telefon:  +36306500390 ,  Facebook csoportjuk itt található....   

A kelet-magyarországi vízitúráinkhoz a csónakokat vagy kerékpárokat a fehérgyarmati Vándor Outdoor-sport szervezőitől kapjuk.
Elérhetősége: http://vandorvizitura.hu ,  telefon: +36209582371

Egynapos vízitúrák


Általában szombaton vagy vasárnap, esetleg hivatalos munkaszüneti napon, szervezünk ilyen túrákat. A kismarosi csónakház előtt szoktunk találkozni reggel. Kivesszük az előre lefoglalt csónakokat, tartunk egy kis eligazítást a vízi közlekedés szabályairól. Ha kezdők is jönnek, akkor egy kis "gyorstalpaló" evezős tanfolyamot is tartunk. A legtöbben kajakkal megyünk, de megtanítunk a kenuban kormányozni is, ha szükséges.
Bérelhető itt igen kedvező áron (kb. 2000-3000 Ft/fő/nap) kajak, egy vagy kétszemélyes, illetve kenu, a kétszemélyestől az 5 személyes méretig. A csónakok lefoglalása miatt, aki erre a programunkra jönne, feltétlenül írjon emailt a dunaguri@gmail.com -ra a szerda estig, hogy idejében le tudjuk foglalni a hétvégére a kellő mennyiségű csónakot! Az emailben írd meg azt is, hogy kajak vagy kenu kellene, a résztvevők neveit, hogy hányan jösztök és milyen módon juttok ki a csónakházhoz. Nyári csúcsszezonban a csónakfoglalást sokszor már 3-4 nappal korábban leadjuk a fokozott igények miatt, ezért kérjük ne késlekedj a jelentkezéssel!
A csónakkölcsönzés díját az egynapos túráknál közvetlenül a csónakháznál kell rendezned. Társaságunk nem vezet túrát, nem szed túravezetői vagy hasonló díjakat! Egynapos evezéseink társasági/baráti "összeröffenések" mindössze... :)


Többnapos vízitúrák


Ilyen túrát általában hétvégén vagy az ünnepekkel egybefüggő hosszú hétvégén szoktunk tervezni, például Május 1-én, Pünkösdkor, Augusztus 20-án, stb, ha ezek a napok "szerencsésen" esnek a hétvége környékére. Uticélunk legtöbbször az Ipoly, a Bodrog vagy a Felső-Tisza vidéke.
Ezeket a túrákat többnyire profi túravezetőkkel/vízitúra szervezők segítségével bonyolítjuk le, a helyszíntől függően. Hírleveleinkben és/vagy az oldalunkon hirdetjük meg, és e-mailben az adott határidőig, az adott feltételekkel kell jelentkezni rá.
Sátorban alszunk, többnyire "vadkempingben", ritkábban épített kempingekben. Az odautazás és a élelmezés általában egyénileg megy, saját járművel és saját hozott ételekkel.


Állandó vízi táboraink


Nyáron, amikor a legnagyobb a meleg, az is előfordul, hogy hosszabb időszakra, néha több hétre is, tábort verünk a Duna-parton Kismarossal szemben. A sátorszám változó, 2-5 többnyire, és ehhez bármikor lehet csatlakozni újabb sátorral, társasággal.
Csónakot a Kismarosi Dunakavics Csónakházból lehet kölcsönözni. Innen csillagtúrákat evezünk felfele vagy lefele, oda-vissza, Nagymaros, Dunabogdány, Dömös, Szob térségébe, azaz a Duna legszebb Duna-kanyarbeli övezetébe. A Duna ebben az időszakban, ha nincs áradás, tiszta, fürödhető, több kijelölt strand is van a térségben. Mindenütt van büfé, és kisbolt, ahol enni és inni valót lehet beszerezni.


Vízi túrához kötelező felszerelések


A vízi közlekedési hatóság előírja, hogy a csónakban milyen felszereléseknek kötelező lennie.
Kötelező felszerelések vízitúrázás során a sport célú kishajóban (röviden csónak): evező, mentőmellény, víz kimerésére alkalmas edény (vagy szivacs), kikötésre alkalmas legalább 5m hosszúságú kötél vagy lánc, zseblámpa tartalék elemmel és izzóval és személyi igazolvány (igen, a vízi-rendőr kérheti igazoltatásnál!). Evezőt, mentőmellényt, szivacsot kapunk, de a többit Neked kell hoznod!
A mentőmellényt a 16 év alattinak és az úszni nem tudó felnőttnek fel is kell vennie!


Vízi túrához ajánlott felszerelések


A fenti kötelező felszereléseken kívül van még egy pár dolog, amit nagyon ajánlott magaddal hozni, ha vízitúrára jössz.
Ezek a következők: világos színű napsapka (víz felett könnyű napszúrást kapni), fehér vagy világos színű ing (jobban véd a naptejnél), esőkabát (a legnagyobb nyári kánikulában is rosszra fordulhat az idő és nincs hová menekülni), egy meleg hosszú ujjú póló/pulóver, naptej, kis elsősegély csomag, szúnyogriasztó a bőrödre, bicska, spárga, strandpapucs (a vízre szálláskor a tornacipő átázna és így vizesen kellene benne hazamenned), hidegebb sárosabb időben gumicsizma, ivóvíz és élelmiszer, egy napi túlélésre, és egy vízhatlan túrazsák, hordó vagy sittes zsák, hogy mindezeket bele tedd.
Legyen nálad (a csomagtartóban, a csónakháznál vagy a hordóban) egy száraz váltóruha, hogy a végén átöltözhess, és legyen miben hazamenj. Ajánlott hozni az elektronikának (mobil, GPS, fényképező, stb), a pénznek és az iratoknak (személyi, TB kártya) egy ellenálló, megbízhatóan vízhatlan dobozt, kikötőmadzaggal. Kisebb nagyobb diszperzites veder is jó lehet!
Borulás bármikor megtörténhet, így a csomagokat nagyon ajánlott a csónakba bekötni, hogy ne merüljenek vagy ússzanak el!  

Több napos vízitúrára ajánlott felszerelések


Hosszabb vízitúrára a fentieken kívül még egyéb dolgokat sem árt vinni, ezért egy hosszabb összesítő listát olvashatsz ezekről a felszerelésekről PDF-ben itt, illetve excelben is szerkesztheted magadnak itt.

Nem árt ezt kinyomtatnod és túra előtt pipálgasd ki belőle, amit már becsomagoltál. A listát a saját dolgaiddal is kiegészítheted, de ne feledd, ha mindent elhozol, ami rajta van, akkor a csónakod elsüllyed... :)


Kép- és videó- felvétel, adatkezelés, felelősség

Vízitúráinkon is készülhetnek kép- és video-felvételek, amelyeket közösségi oldalainkon és a weboldalunk galériáiban megoszthatunk.
Neved és e-mailcímed, esetleg telefonszámodat, adminisztratív, szervezési célokra rögzíthetjük, míg a csónakháznak a neved és az elérhetőséged kötelező jelleggel rögzíti a kölcsönzés és vizirendészeti okokból kifolyólag, Természetesen adataidat harmadik félnek nem szolgáltatjuk ki, legfeljebb mi küldünk a túrákkal kapcsolatos értesítést.

A túráinkon való részvéltel önkéntes és saját felelősségedre teszed. Társaságunk semmilyen felelősséget nem vállal a túrán elszenvedett vagy okozott balesetekért, ezek következményeként felmerült krokért, károkozásért! Ez minden résztvevő saját egyéni felelőssége! 18 éven aluli személy csak nagykorú hozzátartozó közvetlen felügyelete mellett vehet részt túráinkon.

A túráinkon való részvétellel úgy tekintjük, hogy a fentieket elfogadod és magadra nézve kötelezőnek tekinted!

A vízi közlekedés szabályait részletesen itt olvasd el!

Ha nincs kedved az egészet elolvasni, akkor legalább az általunk készített kivonatot olvasd el itt! 


Frissítve: 2022.05.26.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com