Dunaguri Görkorcsolya és Szabadidősport Civil Társaság oldala     Frissítve: 2024.06.20. 12:00

Utazás és egyéb tudnivalók túráinkon...


Hogyan jutok ki a rendezvényre?

Az utazást általában MÁV járataival bonyolítjuk, de autóval is lehet kombinálni, amit főleg gyerekeseknek és családoknak ajánlunk. Egyes "fanatikus" tagjaink kerékpárral jönnek Budapestről rendezvényeinkre. :) Autóval érkezők általában a találkozó helyszínén vagy a túra végállomásán parkolhatnak. A közösségi oldalakon autós társulást is megbeszélhetünk, mert igyekszünk egymást elhozni vagy elvinni a túrára.
MÁV utazás esetén a találkozó, általában a pályaudvar jegypénztárainál van a vonatindulás előtt fél órával. Sokan ide is már görkorcsolyával érkeznek. Ha cipőben jössz, akkor a görit a végállomáson kell felvenned. Jegyeket a vonatra egyénileg vesszük meg!

A görkori túrák

Görkorizás közben, illetve a végső állomásokon, pihenünk is. A kezdő görkorisokat (többnyire) bevárjuk, illetve (majdnem) mindig akad nekik segítő is. Az út végén, gyakran eszünk-iszunk, beszélgetünk. Görkorcsolyázás közben fotózgatunk, nyáron még napozni és fürödni is szoktunk. (Nyáron fürdőruhát érdemes hozni)
A csapatot elől egyvalaki vezeti, aki ismeri az útvonalat és diktál egy olyan tempót, ami a nagy többség számára tartható. Hátul egy tapasztalt göris zárja a sort, aki az első emberrel kommunikál, ha lemaradás vagy bármi probléma van. Nagy (nem szándékos) lemaradás vagy baleset esetén az elejét megállítjuk, hogy a vége is utolérje az elejét. Információt a köztes kísérők is szolgáltatnak a túra menetelével kapcsolatosan.
Ha a tagok többsége kezdő és/vagy az útviszonyok nem teszik lehetővé, akkor a menetet belassítjuk, hogy lehetőség szerint együtt lehessen a csoport. Ha a túra haladóknak lett meghirdetve, akkor a kezdőket ritkábban vagy egyáltalán nem várjuk be! Ezzel, kérlek számolj! Ilyenkor két csapatra oszlunk és mindegyiknek kijelölünk túravezetőt és akár más útvonalat/időzítést is, hogy a túrán mindkét csoport élvezhesse a maga tempóját. Arra azért törekszünk, hogy a rendezvény mégis egységes legyen, együtt örüljünk egymásnak a túra során.
Időnként eleve "kétsebességesre" tervezzük a túrát, akár két útvonalon is (pl. Dunaguri Light és Classic egyben). Arra kérünk, hogy ahhoz csatlakozz, amelyik táv/sebesség a Te felkészültségedhez a legjobban illik. Nem örülünk annak, ha egy vagy több lényegesen gyorsabb/tapasztaltabb túrázó a kezdők között előre menve, erőltetve, megpróbálja széthúzni a "mezőnyt". Ilyen esetben "engedünk elmenni", járj a magad útján és hagyd a csapatot, hogy a működő tempó alapján élvezzük egymás társaságát. Nem az ész nélküli "rongyolás" a célunk, hanem boldog szabadidős túrázás... :)   
A görkorcsolya túrákat általában hétvégénként bonyolítjuk. Emellett van még "Szezonnyitó Dunaguri", "Szezonzáró Dunaguri" és különleges napokon (húsvét, május 1, pünkösd, stb.) "Ünnepi Dunaguri" is. Újdonságként bevezettük a "Csütörtöki városi guri" -t, így heti egy alkalommal délután, munkaidő után, a Városligeti Jégpálya elől is indítunk görkorizást. Erre általában a görkorcsolya oktatást követően kerül sor az ott tanultak elmélyítéséért. Ne feledd, a görkorcsolyás a KRESZ szerint gyalogosnak minősül az elért sebességétől függetlenül! Ennek megfelelően közlekedj!

Kerékpár, kerékpáros kísérő

A görkori túrákra kerékpárral is lehet jönni vagy kerékpáros kísérőt is lehet hozni, a családból vagy a baráti körből. Örülünk, ha jönnek, mert számukra nem megerőltető az egész, így ráérnek fotózni, tartani a lelket a lemaradókban, és néha a kezdők, a lányok csomagjait is átveszik. :) Sokszor segíthetnek az útvonal feltérképezésében, előőrsként vagy a végére maradva a kezdők megsegítésén.

Vízitúrák esetén

a találkozó általában a csónakkölcsönző előtt vagy az adott partszakaszon történik. Kijutás itt egyénileg lehetséges, de autókba itt is szoktunk néha társulni. Kérjük vízre szállás előtt legalább fél órával jelenj meg, hogy a csónakot átvehesd. Egynapos túráknál fizetni a helyszínen kell, többnyire direkt a kölcsönzőben.
Vízre szállás előtt egy kis eligazítást tartunk, a vízi közlekedés fontosabb szabályairól. Kezdő evezősöknek előbb egy kis gyorstalpaló evezős "tanfolyamot" tartunk. Csak akkor indulunk el a vízen, ha ők legalább alapfokon tudják miként kell a csónakot mozgatni, irányítani. Kezdő evezősöket lehetőség szerint nem ültetünk kormányosnak a kenukba.
A túra útvonalát, hosszát a vezető jelöli ki, attól lehetőleg ne térj el! (pl. ha a jobb parton mennénk felfele, akkor ne evezz át önkényesen a folyó másik partjára, ahol nem tudunk rajtad segíteni, ha beborulnál vagy eltörne a lapátod) Evezésnél szempont az, hogy a hajók olyan közel legyenek, hogy borulás esetén a lehető leghamarabb tudjanak egymáson segíteni! További tudnivalók a vízi közlekedés szabályairól a vízi KRESZ törvényeiben olvashatóak!

Sí vagy sífutó túrák

A kijutás itt is egyénileg történik, de itt a nagyobb távolságok miatt még inkább össze szoktunk üni az autókba úgy, hogy a költségeket lehetőleg optimalizáljuk. Az utazási kényelem, a költség és a felszerelés elhelyezése miatt az autónkénti 3-4 utast tartjuk optimálisnak. Lehetőleg ne "nyomulj be" 5. nek valakihez, mert az órákig tartó utazás így mindenkinek kényelmetlenné válik, főleg, hogy ilyenkor sok a magunkkal vitt felszerelés is.
A sífutó útvonalat és távot, közös megbeszélés alapján, az a vezető jelöli ki, aki a terepet és a résztvevők edzettségét jól ismeri. Az útvonalon előre menni, jelentősen leszakadni, útvonalban egyénieskedni nem ajánlott, mert a téli erdős terep nem mindig barátságos az eltévedőkkel szemben! Tekintettel a hegyi és az extrém időjárási körülményekre, itt minden más túránál fontosabb a csapat egyben maradása, az egymásra figyelés! Alapszabályunk: az menjen előre, aki az utat ismeri!
Ezekre a túrákra gyere megfelelő öltözékben (szél/csapadékálló, de lélegző, meleg, ruházat és cipő). Ne hozz magaddal feleslegesen sok csomagot, hogy hátráltasson, de legyen nálad egy kis (de tömény, kalóriadús) tartalék élelmiszer, innivaló (lehetőleg meleg), jól feltöltött telefon, pót zokni és kesztyű, esetleg egy réteg meleg felső pluszban.
A sífutást akadályozó kishátizsák helyett javasoljuk inkább a nagy övtáskát és a sok zsebet a kabáton! Sífutáshoz a túlpárnázott ruhadarabok és a pamut öltözékek nem jók! (Megszívják magukat vízzel, izzadsággal és a túra végéig képesek a testet nedvesen és hidegen tartani)


Képek a túrákról...

A Dunagurin készült képeket általában itt, a Dunaguris képgalériákban, vagy a fórumokon megjelölt helyeken, embereknél találod meg! Ezen az oldalon is találsz majd erre utaló linkeket! A Dunagurin való részvétellel elfogadod azt is, hogy akár Te is felkerülhetsz a nyilvános fotó/videó galériánkba!
Az ezekkel kapcsolatos további tudnivalókat lásd még a "Mi az a Dunaguri" menüpont alatt is!
Természetesen, ha e-mailben kéred, eltávolítjuk a Téged előnytelenül ábrázoló képet, ha a linkjét átküldöd! Kivétel ez alól a csoportkép, amelyen a részvétel ugye önkéntes... :)

További aktuális információkat itt az oldalon, az internetes fórumokon vagy a hírlevelünkben tudhatsz meg a Dunaguriról.

Ha itt nem találsz semmi infót a hétvégi túrákról az nem biztos, hogy azt jelenti, hogy nincs Dunaguri, csak ide nem került fel esetleg az infó! Kétes időjárás esetén figyeld az oldalon, hogy nem marad-e el a túra!
Nézz vissza az oldalra máskor is vagy, ami még jobb, iratkozz fel a hírlevelünkre itt...


Frissítve: 2016.03.15.     További kérdések és kapcsolat: dunaguri@gmail.com